“Ιπποκράτειο” Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών | Α’ Προπαιδευτικη Χειρουργικη Κλινικη Πανεπιστημιου Αθηνων


Βιβλιογραφία

 

Ωφελεί η εκτομή μεταστατικής νοσου σε καρκίνο στομάχου;

Παραδοσιακά η ύπαρξη Μ1 νόσου σε καρκίνους στομάχου ήταν ένδειξη μη εγχειρησιμότητας τουλάχιστον οσον αφορά την επίτευξη ογκολογικού οφέλους. Η μικρή αυτή μη τυχαιοποιημένη μελέτη δείχνει ότι η επιθετική χειρουργική μπορεί να βελτιώνει την επιβίωση των ασθενών αυτών. Απαιτούνται περισσότερες μελέτες.

 

Τι έκταση λεμφαδενικού καθαρισμού απαιτείται στον καρκίνο οισοφάγου

Μια ακόμη μεγάλη μελέτη που επιβεβαιώνει το γεγονός του ότι η χειρουργική θεραπεία του καρκίνου του οισοφάγου πρέπει να εξατομικεύεται. Υπάρχει μια ομάδα ασθενών με σαφές ογκολογικό όφελος από λεμφαδενικό καθαρισμό (1 έως 7 θετικούς λεμφαδένες). Ανάλυση από τήν Worldwide Esophageal Cancer Collaboration database

 

Ποιος είναι ο ρόλος της λαπαροσκόπησης στην χειρουργική του καρκίνου του οισοφάγου

Μια μεγάλη μελέτη από πολλά κέντρα της Μεγάλης Βρετανίας, συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ασθενών με σημαντική ανομοιογένεια δεδομένων. Παρότι ασφαλή συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν φαίνεται ότι η λαπαροσκοπική προσέγγιση δεν εμφανίζει κανένα πλεονέκτημα σε σχέση με την ανοικτή χειρουργική. Η λαπαροσκοπική προσέγγιση πρέπει επίσης να αποδείξει το ογκολογικό ισοδύναμο με την ανοικτή χειρουργική.

 

Η επίδραση της θολοπλαστικής στην καρκινογένεση οισοφάγου σε ασθενείς με Barrett
Η επίδραση των διάφορων θεραπευτικών προσεγγίσεων στην καρκινογένεση σε ασθενείς με Barrett παραμένει ακόμη αμφιλεγόμενη. Η σπανιότητα της νόσου, η σχετικά μικρή πιθανότητα καρκίνου και το μεγάλο διάστημα που απαιτείται για την καρκινογένεση, απότελούν όλα αιτίες για το γεγονός του ότι δεν διαθέτουμε ισχυρές στατιστικά μελέτες. Υπάρχουν ενδείξεις για το ότι η θολοπλαστική έχει μεγαλύτερη πιθανότητα για την υποστροφή του Barrett. Το τελικό μήνυμα παραμένει το ίδιο: ο οισοφάγος Barrett αποτελεί σαφή προκαρκινική κατάσταση. Η φαρμακευτική θεραπεία πρέπει ευλαβικά να λαμβάνεται ισοβίως. Η θολοπλαστική πρέπει να έχει ιδανικό αποτέλεσμα το οποίο να ελέγχεται με πεχαμετρία μετεγχειρητικά.

   • Αναζήτηση

     
  • Ψηφοφορίες

    Ποιο είναι λάθος όσον αφορά την αχαλασία;

    Δείτε τα αποτελέσματα

    Loading ... Loading ...
©2021 esophagus.gr | Μοναδα Χειρουργικης Ανωτερου Πεπτικου  • Με την υποστήριξη της OpenIT - Υπηρεσίες Πληροφορικής, Αποστολή SMS